Om Haugesund Festival Norge

KRISTIAN JØRGENSEN

DANSK JAZZVIOLINIST

FABELAKTIG FIOLINIST

Om Haugesund Festival Norge

Fiolinspill av høy klasse ble servert på et sølvfat til dem som fikk med seg intimkonserten med danske Kristian Jørgensen og hans musikere.

Intensiteten i musikken var i perioder sterk nok til å felle store trær. Store deler av konserten var så forrykende av benkeradene i salen vugget som i en gyngestol. Det trengs ingen vokal. Kristian Jørgensen er selv i stand til å få fiolinen til å synge. Det var da heller ikke en hvem som helst som sto på scenen. 34-årige Jørgensen har med sitt virtuose jazzspill markert seg både hjemme i Danmark og verden for øvrig. Måten han spiller på røper uten tvil at han er inspirert av jazzens store soloinstrumenter. Nemlig saksofonen og trompeten.


Så langt har han gitt ut tre kritikerroste plater. Den amerikanske pianisten Monty Alexander var gjesteartist på den siste utgivelsen. Tildelingen av Ben Webster-prisen og JASAprisen vitner om at han er en musiker av høy klasse.

Men det er ikke bare violinistens fortjeneste at konsert ble en opplevelse av de sjeldne. Samspillet med gitarist Jacob Fisher var magisk. Fingrene beveget seg til tider så raskt over instrumentene at de ble usynlige. Toneleken som synliggjorde seg hos samtlige av musikerne fikk latteren fram både hos sceneaktøren og publikum. Flere av komposisjonen som ble framført fortjener å bli dratt fram.

For meg var "The Stuffed Monk", hyllesten til den amerikanske jazziiolinisten Stuff Smith, uten tvil konsertens høydepunkt.

Humoren som gjennomsyret hele konserten blir også stående igjen som punktum. Aldri før har jeg hørt en så særegen tolkning av "Down by the river side".


- Anne Therese Melbye

KRISTIAN JØRGENSEN

DANSK JAZZVIOLINIST

Hvis du skulle få lyst til at booke mig/mit orkester i en eller anden sammenhæng - stor som lille - er du velkommen til at kontakte mig. Jeg spiller med mange forskellige musikere og i mange orkesterstørrelser, og er glad for at spille til såvel koncert, dans, reception, hyggemusik osv.Du er også velkommen til at kontakte mig når det gælder Tango Orkestret, Donau Swing eller mit samarbejde med Paul Banks.

KONTAKT

(+45) 28 72 38 73

Klingseyvej 28, 2720 ​​Vanløse

"SØD "ANMELDELSE" FRA NU AFDØDE BILLEDKUNSTNER GUNNAR SAITZ  


Hej Kristian.


Tak for sidst i Præstø Jazzklub...det var mig den gamle tandløse bassist som viste dig "suset fra vingården" .


Jeg så en udsendelse i tv igår om absolut gehør med dig og "Hjernemadsen". Den gik i alle retninger uden at komme ud af stedet , hvilket du understregede tydeligt med en MEGET lang tænkepause ved spørgsmålet: hvad er musikalitet? Og især til sidst hvor udsendelsens tema løb helt af sporet da Madsen konkluderede at selvom man ikke havde absolut gehør kunne man godt nyde og opleve musik alligevel, bare på en anden måde....


Bullshit!


Og hvis man er blind så oplever man også lyde på en anden måde. Hvis DR havde været til stede i Kirsebærkroen den aften med Revé Bohéme ville man ihvertfald få en god forklaring på hvad musikalitet er for en størrelse.


I mit lange jazzliv er det yderst sjældent at få en så overvældende oplevelse som jeg fik hin aften. Kun Oscar Peterson i KB-hallen, Coltrane i Tivoli og Roland Kirk i Montmartre kan komme i nærheden.


Din helt subtile tekniske og musikalske begavelse gør det muligt for dig at trænge ind på områder hvor de fleste jazzviolinister er forment adgang. Og hvor der ofte er fare for at ende i ren virtuoseri. At du befinder dig som en fisk i vandet på denne farlige grænse kommer jo bedst til udtryk når spiller "gipsy- jazz" - altså uden klaver og trommer. Her får man "rigtige" Kristian at høre...fra de raffinerede overtoner til kraftfulde tredobbelgrebsimprovisationer, som jeg aldrig har hørt magen til .


At være tæt på humor og klovnerier er ligefrem blevet et kendemærke hos jazzviolinister og langt ind på den klassiske violins domæne. Der er en trolddom gemt i det lille strygeinstrument som er helt unikt, og som heldigvis stadig tiltrækker en udvalgt gruppe musikere og hvor du efter min ringe mening har forstået at at forløse denne trolddom på overbevisende måde.


Din udgave af June Night, som på samme gang var en hyldest til Svend Asmussen og hans store entertainergeni, men også gav et kraftigt spark i røven på den "nye nordiske jazz" som er ved at slå jazzen ihjel sin selvtilstrækkelige, atonale,arytmiske klimperier ført an af Jacob Bro og hans pseudomediterende kumpaner - hvor selv en klassemusiker som Palle Mikkelborg er faldet i den succesombruste andedam.


Keepswinging my friend. Gunnar Saietz.